Cum s-a măritat maimuța și-a luat casă și a găsit fericirea în Orlando
Bazat pe povestiri de Chuck Palahniuk
Stagiunea: 2022/23
Data premierei: 28 iunie 2023
Colajul de povestiri selectate de regizor pentru realizarea spectacolului aduce în prim plan o problemă de actualitate, aceea a rușinii de a trăi o viață banală și a goanei către succes în care s-a angrenat omul contemporan. Astfel, spectatorii vor avea prilejul de a descoperi ce au în comun o blondă mult prea blondă, un masaj la picioare, un fost copil vedetă și o maimuță cu diplomă în comunicare. Într-o succesiune de patru povești cu caracter transgresiv, cei prezenți în sală vor fi purtați pe rând prin culisele unei emisiuni matinale de teleshopping, în zona crimelor din spatele articolelor de presă de succes, în partea întunecată a reflexologiei și în sistemul ierarhic al lumii corporatiste.
Regia: Dragoș Mușoiu
Scenografia: Cosmin Stancu
Costume: Steff Chelaru
Muzica: Eduard Gabia
Distribuția: Costi Apostol, Ioana Alexandrina Costea, Ion Fiscuteanu, Oana Lipa, Sebastian Marina, Fatma Mohamed, Mădălina Mușat, Camelia Paraschiv, Anca Pitar, Iulian Trăistaru.
Gliese 445
Co-producție: Reactor și TAM
Stagiunea: 2022/23
Data premierei: 15 martie 2023
Cu un titlu inspirat de o stea pitică roșie, aflată undeva în constelația Girafa, „GLIESE 445” este o piesă de teatru originală, scrisă și regizată de Raul Coldea, care se conturează ca o meditație asupra trecutului și viitorului umanității, fiind totodată și o provocare de a reflecta la fragilitatea vieții și la puterea teatrului de a imagina viitoruri posibile. Într-o lume plină de violență și incertitudine, zece performeri se întâlnesc în două orașe diferite, mediați de tehnologie, și îndrăznesc să spere. Au pornit de la întrebarea: „Cum ar fi dacă acesta ar fi ultimul spectacol din istoria umanității? Sau din istoria mea personală?”. Nu vor putea să își imagineze până la capăt scenariul, dar poate tocmai asta va fi eliberator.
Text și regia: Raul Coldea
Scenografie și video: Mihai Păcurar
Muzică: Alexandru Condurat
Distribuție: Andrada Balea, Cătălin Filip, Oana Jipa, Oana Mardare, Alina Mișoc, Fatma Mohamed, Mădălina Mușat, Camelia Paraschiv Katai, Anca Pitaru, Doru Taloș
Privitor
Spectacol de teatru fizic de Andrea Gavriliu
Stagiunea 2022/23
Data premierei: 22 decembrie 2022
„Privitor” vorbește despre perspectivele asupra ceea ce se petrece pe o scenă de teatru. Arată viziuni asupra actului artistic, atât ale spectatorului, cât și ale celui care evoluează în fața lui. Bazate pe experiențele personale ale actorilor, întâmplările sunt relatate cu vocea sau corpul, sau ambele în simbioză. Limbajul coregrafic urmărește să hiperbolizeze realitatea, să o treacă dincolo de cotidian. Muzica lui Mihai Dobre și spațiul creat de Andreea Săndulescu contribuie enorm la tranziția către o lume a fanteziei, în care actorii sunt ei înșiși, apoi proprii lor privitori.
Regia și coregrafia: Andrea Gavriliu
Scenografia: Andreea Săndulescu
Muzică: Mihai Dobre
Distribuție: Costi Apostol, Mona Codreanu, Ioana Costea, Ion Fiscuteanu Jr., Oana Jipa, Mădălina Mușat, Camelia Paraschiv, Elena Popa, Daniel Rizea, Iulian Trăistaru, Fatma Mohamed
Nora 2. Casa păpușii
de Lucas Hnath
Stagiunea: 2022/23
Data premierei: 30 octombrie 2022
Au trecut 15 ani de când Nora, celebrul personaj al lui Ibsen, a revoluționat morala conservatoare a societății, luându-și soarta în propriile mâini și devenind o femeie liberă. Ce s-a întâmplat cu ea ? Ce s-a întâmplat cu soțul și cu copiii ei? Cât de legate rămân destinele oamenilor care se dezleagă unii de alții? Care este prețul libertății? La final de secol XIX, Nora lui Ibsen și-a lăsat contemporanii șocați și măcinați de aceste întrebări, din momentul în care a ieșit pe ușă. Astăzi, Nora lui Hnath intră pe ușă. E momentul să aflăm răspunsul. Și să ne punem multe alte întrebări.
Regia: Andreea Vulpe
Scenografia: Daniel Titza
Muzică: Cristina Juncu
Light design: Lucian Moga
Animație și montaj video: Ördög-Gyárfás Ágota
Distribuáia: Oana Jipa, Iulian Trăistaru, Mădălina Mușat, Costi Apostol, Sebastian Marina, Ioana Costea, Anca Pitaru, Nicholas Cațianis, Fatma Mohamed, Camelia Paraschiv Katai, Daniel Rizea
Lacrimile amare ale Petrei von Kant
de Rainer Werner Fassbinder
Stagiunea: 2021/22
Data premierei: 30 martie 2022
Petra von Kant, cu o carieră strălucită de designer vestimentar, trece printr-un tumultuos destin amoros, care aduce la suprafață aspecte tenebroase ale personalității ei. În spectacolul „Lacrimile amare ale Petrei von Kant”, regizorul Radu Nica abordează povestea dintr-o perspectivă artistică inedită, în care textul și muzica se constituie ca planuri diferite și complementare care se întrepătrund cu mișcarea scenică a actorilor. În felul acesta, spectatorul are acces la poveste din mai mai multe perspective, ceea ce conferă libertate de interpretare și creează cadrul optim pentru o diversitate de trăiri emoționale.
Regia: Radu Nica
Scenografia: Theodor Niculae
Coregrafie: Ioana Marchidan
Muzică: Adrian Piciorea
Distribuție: Elena Popa, Mădălina Mușat, Camelia Parashiv, Anca Pitaru, Alexandrina Ioana Costea, Fatma Mohamed
#acedesiguranță
@tiktok
Stagiunea 2021/22
Data premierei: 23 ianuarie 2022
„#acedesiguranță” este un spectacol-experiment în care, într-un spațiu alocat, un actor discută cu 6-7 spectatori. La Teatrul „Andrei Mureșanu”, vor fi amenajate două spații dedicate, iar actorii coordonatori vor fi Fatma Mohamed și Costi Apostol. Datorită felului în care este conceput spectacolul, în sală nu vor putea fi prezenți mai mult de 14 spectatori.
Regia: Bobi Pricop
Dramaturgia: Ionuț Sociu
Scenografia: Oana Micu
Muzica și coregrafia: Eduard Gabia
Imagine și montaj: Iustin Surpanelu
Dispariții
de Elise Wilk
Stagiunea: 2021/22
Data premierei: 14 ianuarie 2022
În stilul său caracteristic, care combină armonios umorul cu notele serioase, regizorul Cristian Ban aduce în fața publicului povestea unei familii de sași din România, pe care contextele valabile în anumite momente ale parcursului său existențial o obligă să trăiască separat.
„Spectacolul va fi o întâlnire foarte intimă între public și povestea unei familii de sași din România, începând cu 1944 până în prezent. E un text foarte special și mă bucură că, după mulți ani în care am căutat să lucrăm împreună, colaborarea cu Elise se întâmplă tocmai la Sf. Gheorghe, cu trupa cu care aș avea curaj să fac orice spectacol”, spune regizorul Cristian Ban.
Regia: Cristian Ban
Scenografia: Irina Chirilă
Animație: Ördög Gyárfás Ágota
Distribuție: Elena Popa, Anca Pitaru, Mădălina Mușat, Sebastian Marina, Costi Apostol, Iulian Trăistaru
Torța
în memoriam Jan Palach
Stagiunea: 2021/22
Data premierei: 20 septembrie 2021
„Torța” este un spectacol conceput și jucat de actorul Iulian Trăistaru, pe un text scris chiar de el în amintirea lui Jan Palach, studentul ceh care și-a dat foc în Piața Wenceslas din Praga pe 16 ianuarie 1969, în semn de protest față de invadarea Cehoslovaciei de către armatele Tratatului de la Varșovia. Iluziile și deznădejdile prin care trece personajul în „drumul” său către momentul culminant sunt de o valabilitate aproape eternă. Într-un moment sau altul al existenței noastre, fiecare dintre noi am luptat sau ne-am alăturat unui ideal pentru ca, ulterior, să fim nevoiți să acceptăm că lupta noastră a fost în zadar.
Regie, text, concept: Iulian Trăistaru
Jurnalul unei menajere
Stagiunea 2021/22
Data premierei: 12 septembrie 2021
O tânără lipsită de posibilități financiare are ocazia să vină în contact cu stilul de viață al celor bogați, la care nici nu îndrăznea măcar să aspire. Plasată brusc într-o realitate care o uluiește, ea ajunge să țină un jurnal tip vlogging, iar în scurt timp este aruncată într-o celebritate pe care încearcă din răsputeri să o accepte și să o respingă în același timp. Naivitatea, vitalitatea, expansivitatea și replicile amuzante, care dau savoare spectacolului conceput integral de Mădălina Mușat, culminează cu un sfârșit pe care puțini sunt cei ce-l pot anticipa.
One woman show Mădălina Mușat
Consimțământ
după Evan Placey
Stagiunea: 2020/21
Data premierei: 27, 28 iunie 2021
Bazat pe textul dramaturgului Evan Placey și tradus în limba română de Anna Maria Popa cu titlul „Consimțământ” aduce în prim-plan povestea relației amoroase dintre o profesoară foarte tânără și unul din elevii săi. Ca într-un dans seducător al unei caracatițe care își mișcă languros și totodată amenințător tentaculele periculoase, relația interzisă a celor doi se întrepătrunde cu secvențe de viață din culisa existențială a unor adolescenți ce găzduiesc în sufletele lor un amestec tenebros de inocență și secrete distructive. Efectele și consecințele tainelor de dincolo de ușile închise creează un impact aproape dureros asupra spectatorului.
Regia: Radu Afrim
Scenografia: Andreea Săndulescu
Coregrafia: Flavia Giurgiu
Distribuție: Marius Manole, Claudia Ardelean, Sebastian Marina, Costi Apostol, Alexandrina Ioana Costea, Mădălina Mușat, Anca Pitaru, Ileana Ursu, Daria Bugnar, Karacsony Adrienn, Anda Popa, Andrei Amitrului, Radu Alexandru, David Gătejel, Luca Sebastian, Darius Maghiar, Christof Marina, Maya Ciosa.
Domnul Andrei îngrijitorul parcului după nuvela lui Nick Butterworth
Stagiunea: 2020/21
Data premierei: 26 aprilie 2021
„Domnul Andrei, îngrijitorul parcului” este un spectacol cu păpuși și actori care se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 8 ani. În mijlocul pădurii, printre animalele pe care le îngrijește, Andi descoperă la acestea fel și fel de frici, dorințe sau mofturi specifice copiilor. În felul acesta, cei mici se vor identifica cu animalele și vor trăi cu sufletul la gură aventurile și experiențele fiecărui personaj.
Un spectacol de Alexandrina Ioana Costea
Distribuția: Daniel Rizea, Sergiu Aliuș, Alexandrina Ioana Costea
Grădinărit uman
Stagiunea 2020/21
Data premierei: 4 martie 2021
Spectacolul abordează tema singurătății omului contemporan care, dincolo de individualitatea sa, rămâne ancorat într-o colectivitate căreia trebuie să îi facă față și în cadrul căreia se va găsi mereu cineva care va încerca să îi schimbe natura întocmai cum, prin grădinărit, omul reușește să schimbe natura plantelor.
În „Grădinărit uman”, corpul este sustras expunerii permanente, spațiul personal, de asemenea. Este vorba despre o casă-labirint din containere cargo, un ambalaj care-și revelă măruntaiele cu zgârcenie. Acest dispozitiv atipic în care sunt captive personajele fantoșă e asociat cu rătăcirea. Metafora centrală, cea a tunderii sociale (asemenea arbuștilor din parcuri) e desprinsă chiar din capcana familiei disfuncționale. Aici, unde personajele pot fi intuite doar după umbră, se întrevăd drastice schimbări, sub nostalgia unui cosmos mai articulat care privește și nu se mai poate privi”, spune regizorul Andrei Măjeri despre spectacol.
Regia: Andrei Măjeri
Scenografia: Inocențiu Ieremia
Muzică: Magor Bocsárdi
Coregrafia: Simona Dabija
Distribuția: Elena Popa, Sebastian Marian, Camelia Paraschiv, Mădălina Mușat, Costi Apostol, Fatma Mohamed, Mona Codreanu, Iulian Trăistaru